Çalışmamızda, Yasanın genel hükümler kısmında yer verilen esasa ilişkin değişikliklere ve yeni hükümlere yer verilmiştir. Türk Borçlar Kanunu Tasarısının 2005 yılında yayımlanmasının ardından, öngörülen değişiklikler ve yenilikler bazı sempozyumlarda ele alınmış bu sempozyum notlarının pek azı yayımlanmıştır. Ayrıca, değişikliklere ilişkin yayımlanan bilimsel çalışma sayısı da fazla değildir. Eser sayısının azlığının ve dağınıklığının sıkıntısını, doktora tezi çalışmamda bizzat yaşamam dolayısıyla bu çalışmayı yapma fikri doğmuştur.
Çalışmamızda, Türk Borçlar Kanunu'nun getirdiği her yenilik ya da değişiklik hakkında bilimsel tez üretme iddiasıyla hareket edilmemiştir. Çalışmada daha çok, yapılan değişiklikleri ve getirilen yenilikleri tespit etme, bunlara kaynaklık eden yabancı yasa hükümlerine, Yargıtay kararlarına, bilimsel görüşlere ve tartışmalara işaret etme amacı güdülmüştür. Bu arada, bazı yenilik ya da değişiklikler hakkında fikir beyan edilmiş, tez ya da anti tez oluşturulmaya çalışılmıştır.
Türk Borçlar Kanunu'nun getirdiği değişiklik ve yeniliklerin bir bölümü, Yargıtay'ın yerleşik uygulamaları dikkate alınarak yapılmıştır. Bir bölümü ise, Yargıtay'ın bazı yorum ve uygulamalarına son verecek niteliktedir. Bu sebeple, çalışmamızda ele alınan hemen her hükümle ilgili Yargıtay uygulaması hakkında fikir vermek üzere, çok sayıda Yargıtay kararına yer verilmiştir.

Giriş bölümünden