Ne zaman bir ahbap meclisinde bir anımı anlatsam, derhal "Hâtıralarınızı yazıyor musunuz?" sorusu ile karşılaşmaktayım. "Hayır" deyince karşımdakilerin hayal kırıklığına uğradıklarını görüyorum. Bu sefer "Ne olur yazın" ısrarları başlıyor.

Bana göre anıların, zamanında alınmış notlara ve toplanmış belgelere dayanması lâzım. Ancak bu yolla olayları aslına uygun olarak tam yansıtmak ve isabetli sonuçlara varmak mümkün olur. Üzülerek söyleyeyim ki; nâdir haller dışında; ne not aldım, ne de belge topladım. Bu yüzden hâtırat yazmayı düşünmemiştim.

Eşim Nihâl Hanımefendi de "Yazın." diyenlere katıldı. "Aklına ne gelirse, neyi hatırlarsan tarih, sıra aramadan onu yaz" diye beni cesaretlendirdi. Ben de öyle yaptım.

İşin tuhaf tarafı anılarımı yazmaya başladıktan sonra hayretle gördüm ki evrakım arasında bir sürü belge ve zamanında tuttuğum bir hayli de not varmış. Tabiî bunlardan geniş ölçüde yararlandım.

Özellikle Başbakan İsmet İnönü'nün şimdiye kadar hiçbir yerde yayınlanmamış, yapıldığı zaman tarafımdan aynen kelimesi kelimesine not edilmiş, siyasî ve toplumsal havayı yansıtan çok önemli ve ilginç görüşlerinin yer aldığı konuşmaları, eksiksiz aynı ile gün ışığına çıkıyor.

Bununla beraber yine de anılarım, herhangi bir kronolojik sıraya veya belli bir konuya bağlı olmaksızın bende şu, ya da bu şekilde iz bırakanları aktarmakla sınırlı kaldı. Bazen de hocalığın verdiği alışkanlıkla bilgi vermeye kalkışmışım. Hoşgörmenizi dilerim.

Bilmem benim için önemli görülüp de yazdıklarım, siz okurlarım için de aynı şekilde görülüp değerlendirilecek mi?

20 Aralık 2010
(Sunum)

CEVAD ODYAKMAZ

31 Mart 1920 (Nüfusta 1919) günü, babasının subay olarak görevli bulunduğu Rize'nin Atina (halen Pazar) ilçesinde doğmuştur.

Ankara Gazi İlkokulunu, Konya Askerî Ortaokulunu ve İstanbul Maltepe Askerî Lisesini bitirerek İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde askerî öğrenci olarak okumuştur. 1941 yılında pekiyi derece ile ve eleme birincisi olarak mezun olmuştur.

1942 - 1953 yıllarında Tümen Hâkimliği, Askerî Adalet Müfettişliği, Askerî Adalet İşleri Başkanlığı Kısım Âmirliği, son olarak Millî Savunma Bakanlığı Kanun İşleri Müdürü sıfatıyla Türkiye Büyük Millet Meclisinde bakanlığın sözcülüğünü yapmıştır.

1947 - 1961 yıllarında Kara Harp Okulunda onbeş yıla yakın bir süre hukuk dersleri öğretmenliğinde bulunmuştur. 1953 yılında ordudan istifa ederek 1985 yılı sonuna kadar Ankara Barosuna kayıtlı olarak avukatlık yapmıştır. Buradaki kaydı halen devam etmektedir.

1960 - 1961 yıllarında Millî Birlik Komitesi Sosyal İşler Komisyonunda çalışmıştır.

1961 - 1969 yılları arasında iki dönem Sivas milletvekili olarak hizmet vermiştir.

Partide Yüksek Haysiyet Divanı Başkanlığı, Parti Genel İdare Kurulu Üyeliği ve Parti Genel Muhasipliği görevlerinde bulunmuştur.

Mecliste Grup Başkanvekilliği, İmar ve İskân Komisyonu Başkanlığı, Dışişleri Komisyonu Başkanvekilliği, Anayasa ve Petrol Araştırma Komisyonları Sözcülüğü, KİT Komisyonu Alt Tarım Komisyonu Başkanlığı, Petrol Kanunu Değişikliği Komisyonu ile Emekli Sandığı Kanunu Değişikliği Komisyonu Başkanlığı yapmıştır.

1964 - 1966 yıllarında Avrupa Konseyi İstişarî Meclisi ve NATO Parlamenterleri Türk Grubu Üyesi sıfatıyla Türkiye'yi temsil etmek onuruna ermiştir.

USAŞ ve Ulaştırma İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulunmuştur.

AR-TUR Turizm Endüstrisi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı yapmıştır.

Sivas Kültür Derneği Genel Başkanlığı ile diğer bazı derneklerin ve kooperatiflerin başkanlıklarında bulunmuştur.

1969 yılında kurucularından olduğu Türk Atlantik Konseyi'nin, o tarihten bugüne kadar 41 yıldır yönetim kurulu üyeliği ile başkanlık divanı üyeliğini yapmaktadır.

1938 yılından 2000 yılı sonuna kadar Kızılay Derneği alt kademe yönetimlerinde fiilen 62 yıl çalışmıştır. Kızılay altın rozet ve altın madalyası sahibidir.

Meslekî kitaplar ve makaleler yayınlamıştır.

Evlidir. Çocukları, torunları ve torun çocukları vardır.